Prohledat tento blog

čtvrtek 5. září 2013

Kouřovod do udírny

Jako kouřovod jsem zvolil kameninovou rouru, která se používá na odpady. Průměr 100. Je to vyráběno ze směsi šamotu a nějaké hlíny nebo písku ... už si to přesně nepamatuji.

Je s tím ale spojeno několik problémů, takže si umím představit i jiná řešení. Ale já jak se jednou rozhodnu, tak je to se mnou těžké. A rozhodně se mi nechtělo kouřovod vyzdívat.

Takže ty problémy. Je to drahé. Koleno stojí cca 500,- (potřeboval jsem 3 ks). Jedna roura (cca 1,25 m) stojí cca 250,- a potřeboval jsem 3 ks resp. 3 ks jsem koupil a nakonec se ukázalo, že stačily dva.
Další problém je ten, že na konci každé roury i kolena je pryžové těsnění. I když mi borec v prodejně tvrdil, že jde jednoduše oddělat, nebyla to pravda. Je tam nějak zalisované a navíc je kolem něj ještě nějaký plast. Nakonec jsem to tedy celé uřezal.
Výsledkem byla čistá kameninová roura. Nechal jsem si na konci každé akorát část toho hrdla, aby se mi lépe usazovaly.









První koleno jsem usadil na šamotové cihly (opět jsem používal šamotovou maltu). Ústí kouřovodu z topeniště jsem vymazal a celý prostor za topeništěm jsem vyplnil šamotovou maltou a kouskama šamotových cihel.

Aby měl kouřovod potřebný spád, usazoval jsem ho na cihly, které jsem si předtím vyzdil tak, aby ten spád byl optimální.
Co se spádu týká. Četl jsem všemožné rady a dost se lišily. Nakonec to bylo stejně jedno, protože u mě byl spád daný už tou stavnou samotnou. Ve výsledku je poměrné značný, ale funguje fakt perfektně. To už můžu prozradit :-)





4 komentáře:

  1. Kameninová roura je špatná volba, díky hladkému povrchu se bude potit za každých podmínek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné. Ale za těch cca 6 let už to má hodně oduzeno a můžu říct, že úplná spokojenost.
      Neměnil bych.

      Vymazat
  2. Zdravím p.Jiri,jen se chci zeptat zdali když dám tu kameninovou rouru, jestli jí mohu obalit vatou cca 3-5 cm a pak zazdít šamotova malta cihle...díky Charvát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já bych to asi nedělal, protože cílem bylo mít spíše studený kouř. A i když jsem to nijak neizoloval, tak na studený kouř se dostávám těžko.

      Vymazat